Dramatis personae

La Place du Théâtre Français (Camille Pissarro)

LOUISE ABBÉMA (Étampes, 1853) – Pintora, dissenyadora i escultora d’estil impressionista.

THÉODULE AYMÉ (París, 1838) – Representant comercial de la companyia «Cousins Molard et Celnart».

JANE AVRIL; nom artístic de JEANNE LOUISE BEAUDON (París, 1868) – Ballarina del Moulin de la Galette.

JEAN EUGÈNE AUGUSTE ATGET (Liborna, 1857) – Fotògraf. Conegut per les seves recopilacions d’imatges de l’arquitectura i de la vida quotidiana de París.

ANTOINE HENRI BECQUEREL (París, 1852) – Físic francès. Investigador de la fosforescència, l’espectroscòpia i la fluorescència. Descobridor de la radioactivitat.

ÉMILE BELMONTET (Lió, 1842) – Viticultor francès.

MAURICE BERNHARDT (París, 1864) – Dramaturg i director teatral. Fill de l’actriu SARAH BERNHARDT i del príncep belga HENRI-MAXIMILIAN-JOSEPH DE LIGNE.

SARAH BERNHARDT (París, 1844) – Actriu francesa de teatre i de cinema. Considerada l’actriu més important del segle XIX i la més famosa de la història.

PIERRE CARRIÈRE (París, 1958) – Assassí fugat de la colònia penitenciària de Langonnet.

ALBERT CAUDIEUX; nom artístic de FERDINAND CÉLESTIN CAUDIEUX (París, 1850) – Cantant i actor francès.

BRIGITTE CÉCÉREU (Valdampierre, França, 1873) – Donzella de MELCHIOR JANIS DE BERANGER.

CÈSAR – Artista del Moulin de la Galette.

CHA-U-KAO – Ballarina, acròbata i pallassa de l’espectacle del Moulin de la Galette.

CHOCOLAT; nom artístic de RAFAEL PADILLA (Cuba, 1868) – Artista de circ, pallasso i ballarí. Parella de GEORGES FOOTTIT a l’espectacle del Nouveau Cirque.

LOUIS DUCASTAING (París, 1851) – Cuiner francès.

THOMAS ALVA EDISON (Milan, Ohio, 1847) – Empresari i prolífic inventor nord-americà. Va patentar més d’un miler de descobriments, com ara el fonògraf, el kinetoscopi, el vitascopi, bateries per a cotxes, les piles alcalines o les bombetes incandescents.

ALEXANDRE GUSTAVE EIFFEL (Dijon, 1832) – Enginyer i arquitecte, especialista en estructures metàl·liques. Constructor de la Torre Eiffel de París.

ARMAND-HIPPOLYTE LOUIS FIZEAU (París, 1819) – Físic, famós per les seves investigacions sobre la llum.

GEORGES FOOTTIT; nom artístic de GEORGES TUDOR HALL (Manchester, 1864) – Artista de circ, genet, pallasso, acròbata i comediant britànic. Parella de CHOCOLAT a l’espectacle del Nouveau Cirque.

HECTOR GUIMARD (Lió, 1867) – Arquitecte i decorador francès. Representant de l’Art Nouveau.

MARIA TERESA WIRGINIA KLOTYLDA JABLONOWSKA (1863) – Princesa polonesa. Esposa de Maurice BERNHARDT.

ANNE-LOUISE JANIS DE BERANGER (París, 1862) – Filla de MELCHIOR JANIS DE BERANGER.

MELCHIOR JANIS DE BERANGER (París, 1800) – Mestre rellotger. Fill d’ANTOINE JANIS DE BERANGER, mariscal de l’exèrcit de Napoleó Bonaparte.

LA GOULUE; nom artístic de LOUISE JOSÉPHINE WEBER (Clichy-la-Garenne, 1866) – Ballarina del Moulin de la Galette.

EUGÈNE-ANDRÉ LASSERRE (Trèbes, 1862) – Nebot segon del mestre rellotger MELCHIOR JANIS DE BERANGER.

SŒUR MARIE-THÉRÈSE LEVALLOIS (Caen, 1843) – Religiosa. Germana-infermera de la congregació de les Agustines de l’Hôtel-Dieu de París.

AUGUSTE MARIE LUMIÈRE (Besançon, 1862) – Físic i industrial. Inventor, amb el seu germà LOUIS, del cinematògraf. Coneguts com els «GERMANS LUMIÈRE».

LOUIS JEAN LUMIÈRE (Besançon, 1864) – Químic i industrial. Inventor, amb el seu germà AUGUSTE, del cinematògraf. Coneguts com els «GERMANS LUMIÈRE».

GASTON MARÉCHAL (París, 1848) – Cuiner francès.

DAVID MARISTANY (Barcelona, 1869) – Representant comercial de la companyia «Cousins Molard et Celnart».

ADOLPHE-ALEXANDRE MARTIN (París, 1824) – Físic i pioner de la fotografia. Inventor del ferrotip.

MOLARD i CELNART – Empresaris. Copropietaris de la companyia «Cousins Molard et Celnart», especialitzada en la fabricació de mobiliari, perfums i complements per a la higiene íntima i personal.

JOSEP OLLER I ROCA (Terrassa, 1839) – Empresari. Propietari del Nouveau Cirque. Cofundador del Moulin-Rouge i de la sala Olympia.

NINI PATTE-EN-L’AIR, nom artístic de MARIE BLANCHARD (Domrémy-la-Pucelle, França, 1866) – Ballarina del Moulin de la Galette.

JACOB ABRAHAM CAMILLE PISSARRO (Saint Thomas, 1830) – Pintor. Considerat un dels fundadors del moviment artístic impressionista.

GEORGES PITOU BAYARD (Verneuil-sur-Avre, França, 1863) – Secretari personal de l’actriu SARAH BERNHARDT.

ROMÉO – Artista del Moulin de la Galette.

VICTORIEN SARDOU (París, 1831) – Dramaturg. Autor, entre altres obres, de Fédora, La Tosca, Cléopâtre o Robespierre.

ÉMILE-ALEXANDRE TASKIN (París, 1853) – Baríton de la companyia del teatre de l’Opéra-Comique de París.

HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC (Albi, França, 1864) – Pintor, dibuixant, litògraf i cartellista postimpressionista. Va destacar per les seves representacions de la vida nocturna parisenca.

VALENTIN-LE-DÉSOSSÉ; nom artístic d’EDME-ÉTIENNE-JULES RENAUDIN (París, 1843) – Ballarí i contorsionista del Moulin de la Galette.

VINCENT WILLEM VAN GOGH (Zundert, Països Baixos, 1853) – Pintor postimpressionista neerlandès, autor de 900 quadres i d’uns 1600 dibuixos. Entre les seves pintures més famoses estan La nit estrellada, Els gira-sols, L’habitació, Autoretrat ferit o Cafè de nit, Arle.

JULES GABRIEL VERNE (Nantes, 1828) – Escriptor, poeta i dramaturg, cèlebre per les seves novel·les d’aventures i ciència-ficció; com ara Cinc setmanes en globus, Viatge al centre de la Terra, De la Terra a la Lluna, Vint mil llegües de viatge submarí o La volta al món en vuitanta dies.

OSCAR WILDE (Dublín, 1854) – Escriptor, poeta, dramaturg i periodista. Autor, entre altres obres, de Salomé, El príncep feliç, El fantasma de Canterville, De profundis o El retrat de Dorian Gray.